Je vaša spletna trgovina prevedena?

Neža
Jun 18, 2023

Svet spletnih trgovin je še dodatno po letu 2020, postal izjemno konkurenčen. Podjetja stremijo k doseganju kupcev na globalni ravni in se ne osredotočajo samo na Slovenijo, saj želijo dosegati večje trge. Prvi koraki se v večini usmerijo na sosednje države, kot so Hrvaška, Italija, Avstrija in Madžarska, kasneje pa tudi Češka ali Nemčija. Veliko podjetij pa sodeluje tudi globalno, z Amazonom, ki ima svoje specifike.

Da bi bili na mednarodnem trgu uspešni, je pomembno, da se spletna trgovina lokalizira za vsako ciljno državo posebej. Tukaj ne govorimo le o prevajanju vsebin, ampak o celotni uporabniški izkušnji, da odraža kulturo, jezik in navade ciljne skupine.


Zakaj je lokalizacija pomembna?

Vsaka država in kultura ima različne nakupne navade, želje in potrebe, ki jih moramo razumeti. Lokalizacija ne omogoča samo prilagajanja valut, datumov, merskih enot, ampak tudi vsebine in besedila, ki so narečno, slengovsko in specifično prilagojena za ciljno skupino. Cilj je, da s kupci zgradite odnos in se jim približate. Ni skrivnost, da raziskave kažejo, da potrošniki raje nakupujejo na spletnih straneh, ki so v njihovem maternem jeziku, saj se z njimi hitreje poistovetijo. Na primer, v Italiji je skoraj norma, da so vsebine prilagojene, saj je angleščina rahla ovira.

Zakaj in kako zagotovimo kakovostne prevode?

1. Da vas bodo obiskovalce spletne strani razumeli.

Če obiskovalci vaše spletne strani ne razumejo, kaj jim ponujate in ne razberejo konteksta, tega ne bodo kupili. V svetu, ko ima vsaka pametna naprava možnost prevajanja katerekoli spletne strani, ob enem pa imajo platforme spletnih trgovin nešteto plugginov, ki avtomatsko prevedejo vsebino uporabniku, še potrebujemo strokovno prevedene vsebine? Zelo dobro vprašanje. Hiter odgovor bi lahko bil “ne”, ampak če želite učinek, izboljšano prodajo in dolgoročno razmerje s kupci, odgovarjamo pritrdilno.

Vsi generirani strojni prevodi lokalizirajo vsebino za osnovno razumevanje, kar je vsekakor premalo, da bi bila ta primerna za prodajne namene. Za vse marketinške aktivnosti so potrebni človeški prevodi, ki jih ustvarijo usposobljeni prevajalci, ki poznajo širino jezika in cilje države.

2. Poiščite strokovne prevajalce.

Pomembno je, da najdete prevajalsko agencijo, ki bo sledila vašim ciljem in razumela vašo industrijo. Zelo je zaželeno, če najdete prevajalce, ki so materni govorci vašega ciljnega jezika, saj bodo tako razumeli širši koncept tematike in bodo vsebino lažje in bolj naravno prilagodili ciljni publiki.

3. Upoštevajte njihove kulturne razlike, da jim olajšate nakup.

Nakupni proces kupcev v Sloveniji je drugačen, kot ga imajo Italijani. Tega ne smemo pozabiti niti pri prevajanju vsebine, saj lahko strokovni prevajalci prilagodijo vso terminologijo, da je prilagojena lokalnemu slengu, kulturnim normam, vrednotam in kompleksne besedišče spremenijo v enostavno in prodajno.

Številne raziskave so pokazale, da se ljudje hitreje odločijo za nakup, če je nakupni proces enostaven in glede na to, da se število izvedenih nakupov v spletni trgovini, napram fizičnim trgovinam povečuje, je ta korak zelo pomemben. Lokalizirana spletna trgovina tako kupcu skrajša nakupni proces, saj jih lahko hitreje prepriča z vsebino in pospremi do košarice.

4. Potrebno je zagotoviti doslednost, kar omogoča tudi lektoriranje.

Ključno je, da skozi celotne vsebine uporabljate enako terminologijo, izraze in fraze. To ne povečuje samo razumljivost, ampak vas prikaže v profesionalni luči, brez odstopanja. Vaša blagovna znamka se lažje približa uporabniku. Če še niste prepričani, kaj vse bi lahko na svoji lokalizirani strani nadgradili, se odločite za lektoriranje vsebine, ki zagotavlja, da so vsi končni prevodi brez napak in se popolnoma ujemajo.

5. Najpomembnejša stvar kakovostnih prevodov pa je, da je njihov strošek nizek.

Če strošek storitve primerjamo s prihodki, ki nam jih lahko prinese lokalizirana spletna trgovina, je ta zelo nizek, saj lahko ustvarimo dolgoročne odnose s kupci, ki se bodo vračali. Pri tem ne smemo pozabiti, da je strošek prevoda spletne trgovine enkraten, torej besedilo prevedemo samo enkrat, medtem ko lahko spletna trgovina ustvarja dobiček dolgoročno. 

Še niste prepričani, če potrebujete strokovne prevajalce za vaše vsebine?

Pri Grens – Tim imamo dolgoletne izkušnje in ekipo strokovnih prevajalcev, ki vam lahko zagotovi natančne, strokovne in skladne prevode v več kot 50 jezikovnih kombinacijah. Z našo pomočjo boste povečali možnosti za uspeh svoje spletne trgovine, vidnosti vsebin in dali večji poudarek na marketinške aktivnosti. Kontaktirajte nas še danes.

Ostali prispevki

Vloga prevajalske agencije pri mednarodnem poslovanju

Vloga prevajalske agencije pri mednarodnem poslovanju

V času globalizacije, ko se meje med državami zvišajo in poslovne priložnosti ne poznajo geografskih omejitev, je mednarodno poslovanje postalo neizogibno. Podjetja vseh velikosti in iz različnih sektorjev iščejo priložnosti za širitev na tuje trge. V tem kontekstu...

Prednosti in slabosti strojnega prevajanja

Prednosti in slabosti strojnega prevajanja

Kot prevajalci se vse pogosteje srečujemo z vprašanjem o strojnem prevajanju. V podjetju Grens-Tim, ki se že leta ponaša z nudenjem kakovostnih in ugodnih prevodov, smo se odločili podrobno raziskati to tematiko in odgovoriti na nekatera najpogostejša vprašanja. 1....

Zakaj je za pravne dokumente potreben strokovni sodni prevod?

Včasih se v življenju zgodi, da nas nepredvidljive situacije, kot so selitve, mednarodne poslovne priložnosti ali celo mednarodne zakonske zveze, postavijo pred nujno potrebo po prevajanju pravnih dokumentov. Morda ste se že kdaj znašli v tuji državi, ko ste nenadoma...

Prednosti in slabosti strojnega prevajanja

Kot prevajalci se vse pogosteje srečujemo z vprašanjem o strojnem prevajanju. V podjetju Grens-Tim, ki se že leta ponaša z nudenjem kakovostnih in ugodnih prevodov, smo se odločili podrobno raziskati to tematiko in odgovoriti na nekatera najpogostejša vprašanja. 1....

Komentarji

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *